5. 6. 2013

Neopomenutelný dědic a nepominutelný dědic

Neopomenutelný dědic je institut, který nastává při dědění ze závěti – zůstavitel nesmí opomenout svého potomka. Nový občanský zákoník použil termín nepominutelný dědic a stanovil,  že nepominutelný dědic má nárok na povinný díl pozůstalosti.
Podle současné právní úpravy platné do 31.12.2013 jsou za neopomenutelné dědice považováni v souladu s ustanovením § 479 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, potomci zůstavitele (dítě, vnuk, pravnuk, atd.), přičemž platí, že bližší potomek vylučuje potomka vzdálenějšího. Neopomenutelnými jsou výše zmínění dědici označováni proto, že zůstavitel nesmí v závěti opomenout jejich dědický podíl určený v ustanovení § 479 občanského zákoníku. Podle tohoto ustanovení se musí nezletilým potomkům (osobám mladším 18 let) dostat alespoň tolik, kolik činí jejich dědický podíl ze zákona, a zletilým potomkům alespoň tolik, kolik činí jedna polovina jejich dědického podílu ze zákona. Pokud závěť tomu odporuje, je v této části neplatná, nedošlo-li k vydědění uvedených potomků. Právo neopomenutelných dědiců ve své podstatě omezuje zůstavitelovu pořizovací svobodu. V případě, že má zůstavitel jen nezletilého potomka, nemá možnost odkázat, byť nepatrnou část svého majetku, komukoliv jinému než tomuto potomkovi.

Praktický příklad:

Má-li zůstavitel jednoho syna a tento syn má dceru, je neopomenutelným dědicem pouze syn, nikoliv vnučka. Kdyby syn zůstavitele již nežil, pak neopomenutelným dědicem by byla jeho dcera – vnučka zůstavitele.

Nepominutelný dědic

Nový občanský zákoník, který nabude účinnosti od 1.1.2014 používá termín nepominutelný dědic. Nepominutelnými dědici jsou dle NOZ (§ 1643 odst. 1) děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci. Nová úprava přináší posílení pořizovací svobody zůstavitele, jelikož se snižuje rozsah práva nepominutelných dědiců na jejich zákonný dědický podíl. V případě nezletilého potomka jsou to 3/4 jeho zákonného dědického podílu a v případě zletilého potomka pak 1/4 zákonného dědického podílu.

Praktický příklad:

Jestliže má zůstavitel manželku a dva syny, přičemž jeden je v okamžiku zůstavitelovy smrti nezletilý a druhý zletilý, bude rozsah nároku synů tento: nezletilý syn musí získat alespoň ¾ jeho zákonného dědického podílu – tj. ¾ z jedné třetiny pozůstalosti (ve výsledku ¼ z pozůstalosti)  a zletilý syn alespoň ¼  z  jedné třetiny pozůstalosti (ve výsledku 1/12 z pozůstalosti).

Pominutí nepominutelného dědice v závěti již nezpůsobuje její neplatnost, byť relativní, ale pouze zakládá právo nepominutelného dědice požadovat vyplacení svého povinného dílu (§ 1654 odst. 1 NOZ).

Kdo se zřekl dědictví nebo povinného dílu, kdo je nezpůsobilý dědit nebo kdo byl zůstavitelem vyděděn, právo na povinný díl nemá, ale při výpočtu povinných dílů ostatních dědiců se k němu hledí právě tak, jako by z dědického práva nebyl vyloučen.

Autor příspěvku:       JUDr. Hana Kantorová



Z uvedeného výkladu je zřejmé, že NOZ posiluje vůli zůstavitele vůči nepominutelným dědicům. Často lidé řeší majetkové poměry ještě za svého života darovací smlouvou. Vždy je vhodné se obrátit na notáře a s jeho pomocí najít takové řešení, které zamezí nechtěnému dědění a zároveň ošetří možná rizika převodu majetku. K vyhledání notáře můžete použít tyto  KONTAKTY.

Pokud uvažujete o sepsání závěti nebo darovací smlouvy, pak použijte naši bezplatnou poradnu, kde můžete položit dotaz prostřednictvím webového formuláře a podívat se na odpovědi k podobným otázkám.

 POLOŽIT DOTAZ


77 komentářů:

  1. dobry den mam dcera zdedila 1.16 z domu dum se prodava dcera jhe nezletila jsem soudem ustanovena jako zakonny zastupce kdy muzeme disponovat s penezi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako zákonný zástupce můžete nakládat s penězi ve prospěch dítěte ihned, jak je z prodeje zděděného podílu na nemovitosti obdržíte.

      Vymazat
  2. Dobry den,řešíme pozůstalost,hledáme člena rodiny,který má také nárok na podíl. Přímí dědicové již zemřeli a je to velmi zdlouhavé.Pozůstalostí je byt,nikdo v něm nebydlí,jen platíme nájem.Jakou lhůtu má notář,na hledání?Máme pocit,že už přestal hledat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Notář žádnou lhůtu nemá, ale vyrozumění dědiců neznámého pobytu se řeší vyhláškou a to je nejméně na tři měsíce.

      Vymazat
  3. Jsme s manželkou v druhém manželství. Každý máme s prvního manželství dvě děti našem manželství je veškerý majetek v společném jmění manželu. Jak by vypadalo dědění po úmrtí jednoho z nás.Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejprve se vypořádá zaniklé společné jmění manželů - určí se, co patří pozůstalému manželovi a co bude zařazeno do pozůstalosti. Pozůstalost se rozdělí mezi dědice rovným dílem, přičemž dědí pozůstalý manžel a děti zůstavitele (tedy ty z prvního manželství).

      Vymazat
  4. Dobrý den, když je v společném jmění byt,chata.Jak se určí co patří manželovy a co pude do dědictví.Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vypořádání zaniklého SJM se dohodne pozůstalý manžel s ostatními dědici, jinak platí, že do pozůstalosti jde podíl 1/2.

      Vymazat
  5. Dobrý den, zdědili jsme ve třech lidech na základě závěti majetek po zemřelém strýci. Jeho zákonní dědicové, dvě zletilé děti, které chtěl vydědit, vyhráli soudní spor o přiznání povinného dílu, který pro každého činí 1/4 z jejich zákonného podílu. Z čeho se vypočítá jejich zákonný podíl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zákonný podíl je to, co by dědili dědicové podle zákonné dědické posloupnosti - t.j. při dědění bez závěti. Dvě zletilé děti by dědily každé 1/2 pozůstalosti a proto jim bude vyplacen každému povinný díl v hodnotě 1/8 pozůstalosti, přičemž se vychází z čisté hodnoty t.j. hodnoty aktiv po odečtení pasiv. Povinný díl vyplatí nepominutelným dědicům v penězích dědicové ze závěti. Nepominutelní dědicové se v tomto případě nepodílejí na úhradě odměny notáře.

      Vymazat
    2. Velmi děkuji za rychlou odpověď.

      Vymazat
    3. Můžu požádat paní notářku o upřesnění věty : "Nepominutelní dědicové se v tomto případě nepodílejí na úhradě odměny notáře" chápu to dobře ze odměna notáři se neplatí pokud povinný díl vyplácí v penězích hlavní dědic. Pokud je povinný díl nepominutelnemu dědici řešený majetkem po zustaviteli tak se odměna platí ? Děkuji za upřesnění

      Vymazat
  6. Dobrý den, mám ještě doplňující dotazy. Má vliv na určení zákonného podílu fakt, že zůstavitel žil 12 let ve společné domácnosti se svou družkou? Pokud budeme nuceni prodat nemovitost ihned za účelem vyplacení dědiců, zaplatíme na dani z příjmů 15 procent z ceny? Musíme prodat nemovitost za odhadní cenu, která sloužila ke stanovení podílu zákonných dědiců nebo i za cenu vyšší? Děkuji za odpověd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud měl zůstavitel děti, pak se dědí v první třídě dědiců a spolužijící osoba do kruhu dědiců nepatří. Zděděnou nemovitost můžete prodat za jakoukoliv cenu, daň z příjmů 15% zaplatíte z částky, o kterou bude převyšovat prodejní cena hodnotu nemovitosti uvedenou v dědickém usnesení.

      Vymazat
  7. Dobry den,rada bych se zeptala zda-li je mozne,kdyz ma ctyrleta dcera je jediny zakony dedic po svem otci. Nebyli jsme manzele ani spolu nezili,nemel jine deti,ani nebyl zenaty,ani nema sourozence. Problem tkvi v tom ze byvala tchyne chce po male 30000 pohrebne,ikdyz jsme nemohli vystavit pohreb ani do toho mluvit. U dedickeho rizeni nepriznala ani veskery majetek motocykly v hodnote cca 200000. Zajima me zda-li se da branit nejak proti tomu pohrebnemu protoze mi prijde nemoralni aby ji ctyrlete dite platilo,nebo jestli je moznost aby dluh byl preveden na me a ja ho splacela? Dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nezletilý dědic, jako jediný dědic ze zákona, dědictví přijal a neodmítl (respektive tak učinil za něj jeho zákonný zástupce), pak také odpovídá za náklady pohřbu. U nezletilého platí automaticky výhrada soupisu a odpovídá tedy jen do výše ceny nabytého dědictví.

      Vymazat
  8. Dobrý den. Mám pouze sestru rodiče zemřeli a teď nám zemřela i babička. Po babičce zůstal byt na který má sestra darovací smlouvu. Mám já nárok na svůj dědický podíl nebo na základě darovací smlouvy je byt pouze sestry?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předmětem dědění bude jen majetek, který vlastnila babička ke dni úmrtí. Jestliže stačila vše rozdat, pak ani nepominutelný dědic nic nedědí, protože není co dědit.

      Vymazat
  9. Dobry den, rad bych se zeptal na situaci: matka umrela v roce 2014, pred smrti ji sestra presvedcila odkazat vsechen majetek prave ni. K dedickemu rizeni me nikdo nikdy neprizval. Sestra slibovala mimosoudni vyrovnani, ke kteremu vsak nikdy nedoslo. Dedicke rizeni uz bude jiste ukonceno. Myslite si, ze budu mit jeste moznost se odvolat, pripadne podat rozpor s dedickym rizenim. Dekuji za odpoved.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dale bych se rad zeptal, jestli nemel notar povinnost sezvat vsechny zakone dedice(i ty opomenute) k dedickenu rizeni? Dekuji za odpoved.

      Vymazat
  10. Dobrý den,ráda bych se zeptala jak postupovat. Vlastním byt a dům. Mám nezletilou dceru, rozvedená. Byt by dědila dcera, ale dům bratr. Mohu sepsat závěť v takovém znění? Nebo musí část domu také dědit dcera? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepominutelným dědicem je Vaše nezletilá dcera, které by se mělo dostat alespoň povinného dílu. Ten představuje u nezletilého 3/4 hodnoty majetku v pozůstalosti.

      Vymazat
  11. Dobry den babicka vlastni 3/4 domu se zahradou a jeji dcera 1/4 babi zepsala zavet kde me odkazuje svoje 3/4 majetku kolik vlastne podedim ja a jeji dcera dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdědíte majetek tak, jak babička stanovila ve své závěti. Nepominutelný dědic může, ale nemusí uplatnit svůj nárok na povinný díl. Ten se vyplácí jako finanční kompenzace v penězích a hodnotově je to u zletilých 1/4 toho, co by dědili podle zákonné dědické posloupnosti (bez závěti).

      Vymazat
  12. Jeste dosatek vsichni jsme plnoleti

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den. Moje tchýně má dvě děti, mého muže a dceru. Před rokem darovala manželovi zahradu, na které chce náš syn stavět dům. Tchýne bydlí v bytě, který má ve vlastnictví a dědili by ho oba sourozenci. Měla by sestra manžela nárok na zahradu a jak by vypadalo případné vyrovnání. Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý může se svým majetkem za svého života libovolně nakládat - tedy i ho darovat, přičemž předmětem řízení o pozůstalosti bude jen takový majetek, který měl zůstavitel ke dni úmrtí. Darování zahrady jednomu z dětí tedy neznamená žádnou povinnost k finanční kompenzaci druhému dítěti, ani obdarovaný není k ničemu takovému povinován, ledaže by se chtěl se sourozencem vyrovnat dobrovolně.

      Vymazat
  14. Dobrý den, mám manžela a 3 děti. Dá se manžel vyloučit z případného dědictví sepsáním závěti u notáře? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, manžel není nepominutelný dědic a tak na něj v závěti nemusíte pamatovat, případně ho můžete vyloučit "negativní závětí". Manželovi ale v každém případě bude náležet příslušná část z vypořádání majetku ve společném jmění manželů.

      Vymazat
  15. Dobrý den,
    patří do dědického řízení po úmrtí manžela byt, který je v mém vlastnictví, nabytý již za manželství.
    Zesnulý manžel má dva dospělé syny z předchozího manželství.
    děkuji Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Váš výlučný majetek do pozůstalosti po zesnulém manželovi nepatří. Otázkou je, zda je byt opravdu Váš výlučný když byl pořízen za trvání manželství. Aby tomu tak bylo, musela byste doložit, že k jeho pořízení jste použila výlučné finanční prostředky nepatřící do SJM - například peníze zděděné nebo získané darem, peníze, které jste měla již při vstupu do manželství, případně peníze získané prodejem vlastního výlučného majetku.

      Vymazat
  16. Dobry den Prvni sestrenice moji matky zemrela bez zaveti a potomku. je 7 dedicu. Ale moje matka zemrela drive pred sestrenici. Mam pravo na podil z prodeje jejiho domu jako neopomenutelny dedic nebo jako nepominutelny dedic. Dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemá-li zesnulý mezi dědici nikoho z prvních pěti tříd, jeho majetek zdědí děti dětí sourozenců, tedy jeho prasynovci a praneteře, a děti jeho prarodičů, tedy strýcové a tety zůstavitele, každý stejným dílem. Nemá-li zůstavitel už žádné strýce ani tety, právo na pozůstalost mají jejich děti, čili bratranci a sestřenice zůstavitele. Děti bratranců a sestřenic již do okruhu dědiců nepatří.

      Vymazat
  17. Dobry den, rad bych se zeptal na situaci: matka umrela v roce 2014, pred smrti ji sestra presvedcila odkazat vsechen majetek prave ni. K dedickemu rizeni me nikdo nikdy neprizval. Sestra slibovala mimosoudni vyrovnani, ke kteremu vsak nikdy nedoslo. Dedicke rizeni uz bude jiste ukonceno. Myslite si, ze budu mit jeste moznost se odvolat, pripadne podat rozpor s dedickym rizenim. Dekuji za odpoved.
    =reaguji na tento dotaz a přidávám info o naší situaci =babička přepsala vše na strýce (nejspíš ani nevěděla co podepisuje) a asi i věří, že se strýc se zbytkem rodiny o majetek rozdělí, o čemž zbytek rodiny velmi pochybuje. Strýc se o babičku nestará, netopí, nechává ji mrznout nebo pustí přímotopy , přičemž elektřinu za celý objekt neplatí on ale babička. Neschopná snacha nepracuje, je doma s nemocnou dcerou, což jí vyhovuje, ale ani tak není schopná hospodařit, postarat se o slepice a ani nevaří, proto si babička musí nechat nosit obědy z restaurace. Je možné nějak tu situaci s darováním řešit tak, aby neschopný strýc nedostal všechen majetek a aby bylo vše rozděleno po právě všem babiččiným potomkům (v našem případě vnučkám a vnukům)?
    Předem děkuji za případnou odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslela jsem aby bylo vše rozděleno jak mezi strýce tak mezi nás vnoučata(jelikož naše matky už nežijí).

      Vymazat
    2. Při dědění ze závěti jsou k jednání vždy přizváni dědicové, kteří připadají v úvahu podle zákonné dědické posloupnosti. Pravděpodobně to bude úplně jinak než píšete. Zřejmě matka darovala svůj majetek ještě za svého života. Ke dni jejího úmrtí zbyl jen majetek nepatrné hodnoty a proto bylo dědické řízení zastaveno. Můžete se obrátit na soud a požádat o nahlédnutí do dědického spisu.

      Vymazat
  18. Dobrý den, mám dotaz strýc vlastní se svou ženou naší tetou 1/2 nemovitosti. Jsou bezdětní a strýc má jediné příbuzné 2 neteře a teta má sestru a 5 neteří. Jak by to bylo v případě jejich smrti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud zemře jeden z manželů, pak se nejprve vypořádá zaniklé společné jmění manželů - do pozůstalosti půjde zpravidla 1/2 SJM. Nemají-li potomky, pak se uplatní druhá třída dědiců: Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele. Dědici druhé třídy dědí stejným dílem, manžel však vždy nejméně polovinu pozůstalosti. Pokud by zůstal již samotný strýc nebo teta, pak v dědictví po nich se uplatní třetí třída dědiců: Nedědí-li manžel ani žádný z rodičů, dědí ve třetí třídě stejným dílem zůstavitelovi sourozenci a ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
      Nedědí-li některý ze sourozenců zůstavitele, nabývají jeho dědický podíl stejným dílem jeho děti.

      Vymazat
  19. Dobrý den,jak se vypočítává podíl opomenuteho dědice v závěti? Jsme dva, ale jen jeden byl uveden jako dedic v zaveti.Mam narok na 1/4 z celeho nebo z druhe poloviny? Děkuji Němeček

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejprve se vypočte čistá hodnota pozůstalosti jako rozdíl aktiv a pasiv. Jestli měl zůstavitel dva potomky, pak nárok zletilého nepominutelného dědice je 1/8 čisté hodnoty pozůstalosti. Vyplácí se v penězích.

      Vymazat
  20. Máme s manželem ve SJM byt a chatu. Z prvního manželství má manžel syna a spolu máme dvě děti. Syn zemřel a zůstaly po něm dvě děti s kterými se nestýkáme. Jak by probíhalo dědictví? V případě že bychom se rozhodli darovat naše nemovitosti našim dětem, měli by vnoučata od syna nárok na dědictví?

    OdpovědětVymazat
  21. Máme s manželem ve SJM byt a chatu. Z prvního manželství má manžel syna a spolu máme dvě děti. Syn zemřel a zůstaly po něm dvě děti s kterými se nestýkáme. Jak by probíhalo dědictví? V případě že bychom se rozhodli darovat naše nemovitosti našim dětem, měli by vnoučata od syna nárok na dědictví?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po manželovi by dědily všechny jeho děti, dědický nárok zemřelého syna by přešel rovným dílem na jeho potomky. Nejprve by se vypořádalo zaniklé společné jmění manželů. Vy byste dědila 1/4, Vaše společné děti každé 1/4 a vnoučata za zemřelého syna každé 1/8. Předmětem dědění je ovšem jen to, co bude manžel vlastnit ke dni úmrtí. Darujete-li nemovitost dětem, pak tato nemovitost již předmětem řízení o pozůstalosti nebude a ani to nezakládá nějakou povinnost kompenzovat těm, co obdarováni nebyli.

      Vymazat
  22. děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Jde aby manžel převedl svůj podíl ze SJM např. darovací smlouvou na mne tak abych byla uvedena v katastru nemovitostí jako jediná majitelka. Pokud by to šlo jak by to bylo v případě úmrtí manžela. Dědily by děti zemřelého syna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manželé si nemohou ze SJM nic vzájemně darovat. Nikdo z nich takový majetek sám nevlastní a proto ho také nemůže darovat. Jde o majetek ve společném jmění manželů. Majetkový režim v SJM lze měnit manželskou smlouvou. Řešením by tedy byla manželská smlouva o zúžení SJM podle které nemovitost nebude patřit do SJM a stanete se jejím výlučným vlastníkem. V případě smrti manžela by se nemovitost nikterak neřešila - i nadále byste byla jejím výlučným vlastníkem. Je ale třeba pamatovat na to, že v manželské smlouvě by mělo být uvedeno, že jste ohledně nemovitosti mezi sebou vzájemně vypořádáni. Jinak by totiž mohli děti manžela nárokovat při vypořádání zaniklého SJM, aby bylo kompenzováno to, oč se zmenšil společný majetek ve prospěch Vašeho majetku výlučného.

      Vymazat
  23. Dobrý den, děkuji za odpovd na dotaz ze dne 27.5. Prosím ještě o jednu radu. Pokud bychom se domluvili s manželem na zuženém SJM tzn. že by majetek byl převeden na mne a manžel by měl doživotní právo užívání bytu a chaty tak jak by to bylo v případě, že bych zemřela já. To by se dělil majetek mezi naše děti s tím, že by manžel tam měl doživotní právo užívání a vnoučata po zemřelém synovi z prvního manželství by potom nedědili. Rozumím tomu správně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K věcnému břemeni je povinován každý vlastník nemovitosti a tak Vaší smrtí by se na tom nic neměnilo. Potomci manžela z jeho prvního manželství nepatří do okruhu dědiců po Vás. Odpověděla jste si tedy správně.

      Vymazat
  24. Dobrý den, děkuji opět za rychlou odpověď, ale mám ještě jeden poslední dotaz, jde spíš o upřesnění otázky týkající se dotazu ze 4.6.. Kdo by tedy přesně dědil po mé smrti /zužení SJM/ a jakým dílem. Manžel doživotní právo a dvě děti. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V první třídě dědiců dědí manžel a děti - všichni rovným dílem. Jestliže nemovitosti nebudou předmětem vypořádání SJM neboť budou Vaše výlučné, pak manžel a každé dítě zdědí podíl 1/3. Manžel není nepominutelný dědic a tak ho můžete závětí z dědění vyloučit. Pokud byste mu za svého života zřídila věcné břemeno - služebnost bytu, pak Vaše smrt by na tomto jeho oprávnění nic nezměnila.

      Vymazat
  25. Dobrý den, prosím o informaci jaká je lhůta pro nepominutelné dědice k přihlášení do dědického řízení? Jejich adresa je známa, bylo jim zasláno oznámení, ale nikdo z nich se zatím nepřihlásil. Se zesnulým nebyli v kontaktu a není jak se s nimi (kromě poslední adresy trvalého pobytu) spojit.
    Kdy tedy může proběhnout a skončit dědické řízení?

    Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dědici neznámého pobytu, o kterém sice soud ví, že existuje a zná jeho údaje, ale nedaří se mu takového dědice kontaktovat (§ 165 odst. 2 ZŘS) soud podle § 120 ZŘS jmenuje opatrovníka a podle § 166 ZŘS ho vyhláškou vyrozumí o jeho dědickém právu, ve vyhlášce ho vyzve, aby se ve stanovené lhůtě nejméně šesti měsíců přihlásil a poučí ho o následcích nepřihlášení se na výzvu. Pokud se v určené lhůtě nepřihlásí, k jeho dědickému nároku se nebude přihlížet.

      Vymazat
  26. Opomenutí neopomenutelného (nepominutelného) dědice neznamená neplatnost závěti.

    OdpovědětVymazat
  27. děkuji za odpověď. Přeci jen ještě upřesním, že závěť vznikla už v roce 2003, tedy za platnosti předchozího OZ a k tomuto tématu jsem našla tento text: "Pokud by zůstavitel ve své závěti neopomenutelné dědice opomenul, pak by tato závěť byla zcela nebo zčásti neplatná, pokud by se její neplatnosti daný neopomenutelný dědic dovolal". Zdroj epravo.cz, článek z roku 2002. Děkuji

    OdpovědětVymazat
  28. a také se o tomtéž píše v úvodu této stránky u příspěvku z roku 2013. Děkuji předem za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V řízení o pozůstalosti se vždy vychází z právní úpravy platné ke dni úmrtí zůstavitele. Není tedy důležité, že závěť vznikla již v roce 2003.

      Vymazat
    2. dobře, děkuji. Je tedy možné, že by tehdy byla uzavřená závěť neplatná a nyní již ano?

      Vymazat
    3. Notář posoudí platnost závěti ve chvíli, kdy byl soudem pověřen k projednání pozůstalosti - tedy z pohledu nyní platného občanského zákoníku.

      Vymazat
  29. Dobrý den, zemřel mi otec, mám sestru a naše matka žije. Těsně před otcovou smrtí mi oba (otec i matka) darovali všechny nemovitosti a movité věci. Dodatečně jsme zjistili, že po otci ještě zůstala finanční aktiva (stavební spoření a investiční fondy), které proběhnou standardně dědickým řízením. Je možné, aby moje sestra uplatnila zápočet daru do dědického podílu a já bych tak přišel o mou část dědictví z finančních aktiv? Jak by musela sestra postupovat? Děkuji za vysvětlení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sestra může žádat započtení daru na dědický podíl. Soudní komisař - notář takovému požadavku vyhoví jen tehdy, pokud by jinak byl jeden z dědiců značně znevýhodněn. Zároveň ale platí, že se respektuje vůle zůstavitele. Nelze tedy předem predikovat, jak notář rozhodne.

      Vymazat
    2. Dobry den,otec mych 2 deti se znovu ozenil a sve manzelce dal prepsat do vlastnictvi dum ,ktery kupil z prodeje domu z dedictvi ,sam si nechal v dome vecnne bremeno .budou deti dedit ze zakona nebo si musi zazadat soud o neopominutelny dedici. Dekuji za odpoved

      Vymazat
    3. Předmětem dědění je jen takový majetek, který bude mít zůstavitel ke dni úmrtí. Jak uvádíte, dům již otec Vašich dětí nevlastní a institut nepominutelného dědice bohužel na tom nic nezmění.

      Vymazat
  30. Dobrý den, kde je možné sehnat kopii zápisu u notáře o dědickém řízení, jehož jsem byla účastníkem - předala jsem k zastupování plnou moc a do dnešního dne jsem zápis nedostala, přestože řízení je již 5 let ukončeno. Na koho se mohu obrátit k vystavení kopie popřípadě k nahlédnutí do spisu. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obraťte se na soud, který pověřil notáře k projednání pozůstalosti. Dědický spis je v archivu soudu. Účastníci řízení mohou do dědického spisu nahlédnout. Je ovšem potřeba se předem objednat - soud musí spis nejprve vyhledat.

      Vymazat
    2. Vse bylo reseno za zivota darce. I s darcem. Takze nejspis notarsky zapis u notare,ktereho si sami vybrali? Nebo je to naprosto totozne ? Dekuji za odpoved.

      Vymazat
    3. Píšete o dědickém řízení a zároveň o darování za života. To jsou zcela odlišné právní úkony. Pokud jde o nemovitost, pak darovací smlouvu najdete ve sbírce listin katastrálního úřadu.

      Vymazat
  31. Dobrý den , můj dotaz - dá se napadnou darovací smlouva , když ten kdo daroval zemřel, děkují za odpověď .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právní úkon je možné napadnout i když účastník právního jednání již nežije. Je však otázkou, zda se Vám podaří prokázat neplatnost darovací smlouvy.

      Vymazat
  32. Dobrý den,mám dotaz.Babička mi v závěti odkazuje byt a veškerý movitý i nemovitý majetek.Má dvě děti.Má otázka zní,budu muset vyplácet její děti?děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potomci jsou nepominutelní dědicové a mohou uplatnit svůj nárok na povinný díl. Ten činí u zletilých hodnotově 1/4 toho, co by dědili bez závěti. Vyplácí se v penězích a počítá se z čisté hodnoty pozůstalosti (aktiva minus pasiva).

      Vymazat
  33. Dobrý den, těsně před smrtí daroval otec svému synovi dům a přilehlé pozemky. V darovací smlouvě byla darujícím i stále žijící matka. Dcera dostala od matky majetek po matčiných rodičích jako vyrovnání k darovanému majetku synovi. Jak může dcera ošetřit při jednání u notáře při dědickém řízení po otci, aby později neuplatňoval bratr nárok nepominutelného dědice na dědictví po matce při dědickém řízení po její smrti. Lze sepsat nějakou dohodu o vyrovnání dědictví po otci daným způsobem, nebo dohodu, kde by se syn písemně daroveného dědictví po matce (dceři alias sestře) zřekl? Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dědic se může dopředu zřeknout svého dědického práva smlouvou se zůstavitelem. Vyžaduje se forma notářského zápisu.

      Vymazat
  34. Děkuji za tenhle váš blog. Sice to neberu jako stoprocentně ověřené a ověřitelné informace, ale třeba ohledně zúžení SJM mi to fakt pomohlo, protože tohle řešíme teď u rodičů. Dostal jsem část montované haly jako dar, respektive část já a část žena. Ale chceme jí ručit u hypotéky a to je pak samozřejmě problém.

    OdpovědětVymazat

Do komentáře lze vkládat i dotazy k tématu. Rádi odpovíme a podle potřeby příspěvek doplníme.