11. 2. 2013

Ukončení nájmu nemovitosti a vyklizení

Ukončení nájmu nemovitosti dle nájemní smlouvy na dobu určitou je dobré si pojistit dohodou se svolením k vykonatelnosti. Nemusíte pak podávat žalobu na vyklizení nemovitosti.
 
     Opakované sjednávání nájmu na dobu určitou namísto doby neurčité nemusí být zárukou, že nájemce nemovitost vyklidí dnem ukončení nájmu. Musíte věnovat pozornost právním formalitám – například předem upozornit nájemce na skutečnost, že končí nájemní smlouva. Pokud po skončení nájmu není předmět nájmu předán zpět pronajímateli a ten na nájemce nepodá do 30 dnů žalobu, nájem se znovu obnovuje. Pak už ani žádné žaloby nepomohou, dojde totiž k prodloužení (obnovení) nájmu přímo ze zákona, bez ohledu na to, co bylo ujednáno v nájemní smlouvě. Podle ust. § 682 občanského zákoníku skončí-li nájem, je nájemce povinen vrátit pronajatou věc ve stavu odpovídajícím sjednanému způsobu užívání věci. Ovšem podle ust. § 676 odst. 2 občanského zákoníku užívá-li nájemce věci i po skončení nájmu a pronajímatel proti tomu nepodá návrh (žalobu) na vydání věci nebo na vyklizení nemovitosti u soudu do 30 dnů, obnovuje se nájemní smlouva za týchž podmínek, za jakých byla sjednána původně. Nájem sjednaný na dobu delší než rok se obnovuje vždy na rok, nájem sjednaný na dobu kratší se obnovuje na tuto dobu. Na nájem bytu se výše uvedená pravidla o obnovení nájmu nevztahují ( viz ust. § 710 odst. 3 občanského zákoníku ). V případě, že nájem bytu byl sjednán na dobu určitou, skončí (jestliže neskončí jinak, z jiného důvodu, na základě dohody nebo výpovědi) uplynutím této doby.

     V případě bytové jednotky tedy prodloužení nájemní smlouvy ze zákona nehrozí, ale vynutit si vyklizení bytu není jednoduchou záležitostí. Proto i tady je vhodné právně ošetřit vyklizení nemovitosti. Zlepšit právní pozici pronajimatele při ukončení pronájmu nemovitosti dle nájemní smlouvy na dobu určitou lze pomocí dohody se svolením k přímé vykonatelnosti – exekuci vyklizením nemovitosti. Takovou dohodu mohou od 1.1.2013 sepisovat výhradně notáři.

     Obsahem dohody je závazek osoby povinné vyklidit nemovitost v dohodnutém termínu a předat ji v dohodnuté lhůtě osobě oprávněné a dále svolení osoby povinné k tomu, že v případě, kdy tato nesplní svůj závazek řádně a včas, pak bude notářský zápis exekučním titulem a podle tohoto notářského zápisu bude nařízen výkon rozhodnutí – exekuce vyklizením nemovitosti.

     Pravděpodobně Vás bude zajímat   kolik zaplatíte u notáře.

     Pokud potřebujete další informace k tématu notářského zápisu se svolením k přímé vykonatelnosti, bezplatně Vám odpovíme na Váš dotaz, který nám prosím zašlete prostřednictvím
kontaktního formuláře.

7 komentářů:

  1. Jak je to s povinností vyklidit pozůstalost, když není v nájemním bytě, ale v domě, kde měla zemřelá sjednané věcné břemeno? Je dědic povinen pozůstalost vyklidit a jak má jednat, když majitel nemovitosti mu brání všemožnými způsoby ve vstupu?

    OdpovědětVymazat
  2. Věcné břemeno zaniklo dnem úmrtí zůstavitele. Dědic má povinnost majetek zůstavitele vyklidit. Pokud vlastník nemovitosti odmítá majetek zůstavitele vydat, požádejte ho o vydání písemně a nebude-li dosaženo dohody, obraťte se s žalobou na vydání majetku k soudu.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobry den zemrel mi tatinek...byl v najmu od mesta..zajima me jak je to s najmem?a zdali kdyz mi mesto da podminku vyklidit byt do dubna zdali musim cekat na notare.nrbo muzu byt vyklidit..ihned....nebo jak to ubec s tim notarem je?dekuji za odpoved

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, v únoru jsem zdědila po mamince ½ nemovitosti (zastavěná plocha 220 m2). Nemovitost je pronajímána od roku 1991 na základě smlouvy (uzavřena na dobu určitou na 15 let) k podnikání (v přízemí jsou 2 obchody, v patře sklady a kancelář). Smlouva byla v minulosti jednou prodloužena dodatkem do 3.4.2016. Od té doby nebyla žádná další smlouva ani dodatek uzavřeny. V původní smlouvě je jednoznačně ujednáno, že prodloužení a i další změny musí být ujednány vždy písemně formou číslovaných dodatků.
    Vzhledem k tomu, že žádná další smlouva o pronájmu nebyla uzavřena a oproti původní smlouvě jsou dnes již i jiní majitelé a i nájemce, připravila jsem smlouvu novou, protože původní je dle mého názoru neplatná, resp. její platnost skončila 3.4.2016. Navíc, smlouva z roku 1991 byla uzavřena s nájemcem, který byl společností s r.o. a během roku tato spol s r. o. zanikla a následujících více než 25 roků zde podnikají fyzické osoby na živnostenský list (jsou to rodinní příslušníci současné spolumajitelky, která byla na smlouvě původně v roli nájemce). Problém je v tom, že novou smlouvu odmítá spolumajitelka (matka nájemnice) i nájemnice. Důvod je jediný – nová výše nájemného. Výše ½ nájemného v posledních 5 letech, která byla poukazována mamince (nyní mně) na účet je 3tis. Kč měsíčně (předchozích asi 10 let to bylo 2tis. Kč, na smlouvě z roku 1991 je částka 1tis. Kč). Výše částky (3tis. Kč ani předchozích 2tis. Kč) není nikde písemně ujednána.
    Spolumajitelka svůj nárok na nájemné své dceři-nájemnici odpouští.
    V nové smlouvě jsem požadovala výši nájemného 15tis. Kč (nemovitost stojí v centru ve velmi obchodně výhodné lokalitě města s 5000 obyvateli), což nechce nájemkyně ani spolumajitelka akceptovat.
    Moje prosba o radu zní, jak se mohu bránit proti takto nízkému nájemnému, když nájemce ani spolumajitelka nechtějí akceptovat smlouvu s novou výší nájemného? Argumentem nájemnice a spolumajitelky je, že maminka vůči výši nájemného ani vůči neplatnosti smlouvy v minulosti neměla námitky. Skutečnost je taková, že maminka byla poslední 4 roky vážně nemocná a tyto věci opravdu byly na zcela posledním místě a také to, že vzhledem k výši jejího důchodu byly ony 3000Kč opravdu výrazné přilepšení, za které byla i tak určitě ráda. Mohu se obrátit na soud pro neoprávněný majetkový prospěch nájemnice na úkor mne a i mé maminky?
    Paní spolumajitelka argumentuje také tím, že se mohu ujmout své poloviny a dělat si s ní co chci a ona totéž bude dělat s polovinou svojí a nebude ani nutno, aby mi stávající nájemkyně platila nájemné, protože si bude podnikat v půlce její (tedy v půlce své matky). Podotýkám, že dům není smluvně nijak rozdělen na poloviny, tedy nikdo nemůže říci, která půlka je její a která moje. Mimochodem k žádnému dělení touto formou nejsem ani nakloněna, protože to technicky není ani možné (např. patro je nyní přístupné pouze přes obchody nebo jejich zázemí,….) a nechtěla bych dům, alespoň prozatím prodávat. Situace je ještě komplikovaná tou skutečností, že nájemkyně by prý chtěla do konce roku s podnikáním skončit a paní spolumajitelka by chtěla dům (tedy svoji ½) prodat. Zatím jsem obdržela jedno nájemné a přemýšlím, zda ho nemám vrátit, abych tím, že ho přijmu vlastně nevědomky nedávala souhlas se stávajícím stavem věcí.
    Budu Vám velice vděčna za jakoukoli radu.

    OdpovědětVymazat
  5. K dotazu:
    Ja mam pronajaty byt pres tohle a chtela bych se zeptat, jak postupovat v pripade ukonceni najmu pred vyprsenim smlouvy. Nebo to neni z pravniho hlediska mozne?

    sdělujeme, že dotazy obsahující aktivní URL adresu, budou smazány.

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den můžete nám poradit jak nejlépe postupovat? Nevlastní otec má dům,kde už prodal mé sestře 1/2 za drobný obnos s tím,že tam ona bydlí.
    Nevl.otec má ještě 1/6,kterou by daroval naší mamince a ta to chce darovat mě, ale mám obavu jestli to někdy sestra nebude chtít napadnout,že po mamince chce dědit taky. Stačí nám darovací smlouva u notáře a dodatek, že ten díl je jen můj? Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S darováním není žádný problém - manžel matky jí může podíl na nemovitosti darovat a ta následně může darovat tento podíl Vám, není nijak povinována zachovat majetek dědicům ani podělit potomky stejně.

      Vymazat

Do komentáře lze vkládat i dotazy k tématu. Rádi odpovíme a podle potřeby příspěvek doplníme.